Și iată că Octombrie a început să se instaleze treptat, în timp ce virușii ne bat la ușă, iar noi ne-am scos măștile din buzunare, precauți și temători să nu ne prindă mucii. Suntem din nou în plină pandemie, odată cu scăderea temperaturii și plecarea Soarelui de lângă noi. Ca să facem o scurtă recapitulare despre ce se întâmplă la ora actuală, putem să ne facem o idee generală privind modul de acționare al infecțiilor virale pe care deja le cunoaștem. Spălatul corect și regulat pe mâini este cea mai sigură metodă de protejare împotriva virușilor. Pentru o mai multă protecție și o posibilă metodă de prevenție, putem lua în considerare și folosirea uleiurilor esențiale antivirale, susținând în mod natural sistemul imunitar.
Aromaterapia ne poate ajuta și susține în acest proces de protecție naturală suplimentară împotriva gripei și a răcelilor, însă este necesar și important să cunoaștem și să înțelegem ciclul de viață al virușilor. Pentru a nu ne complica și pentru a avea o imagine cât mai clară, am ales versiunea scurtă și obiectivă a acestui proces plin de complexitate: în primă fază, virusul pătrunde în corp și se prinde de celulele din nas, gât și plămâni (tract respirator). Proteinele de la suprafața virusului se întâlnesc cu receptorii și formează cheița virusului ce își deschide calea de acces în celulă și o infectează. Cunoaștem deja că anumiți compuși ai uleiurilor esențiale pot întrerupe acest ciclu de viață al virușilor, în momentul oportun al dezvoltării. Așadar, un blend puternic de uleiuri esențiale antivirale poate fi o cale naturală, o alternativă în plus, de protecție.
Pentru a se putea multiplica și dezvolta, virusul are nevoie de un organism viu, rezistând pe diverse suprafețe până la 24 de ore sau chiar mai mult, în funcție de umiditate și temperatură. Acesta dispare dacă nu găsește o gazdă vie. Virușii rezistă pe suprafețe dure mai mult, cum e plasticul sau metalul și se mai pot răspândi prin secreții (tuse, muci) odată ce ajung în mediul înconjurător.
Cum să gestionăm simptomele corect și să ne tratăm în mod corespunzător? Nu ar trebui să încercați să tratați acasă simptome grave, sub nici o formă. Așa că, dacă apare scurtarea respirației sau alte dificultăți de respirație sau febră mare, este necesar să vă prezentați la medic. Simptomele ușoare însă, se pot ameliora și prin folosirea uleiurilor esențiale naturale antivirale bogate în compușii chimici 1.8-cineole și pinene, cum sunt Ravintsara, Rozmarin, Eucalipt, Sweet Orange, Juniper, Pin, Oregano, Tea Tree, Niaouli, Wintergreen.
De data aceasta am ales să vorbim puțin despre uleiul esențial de Ravintsara, Cinnamomum Camphora în latină, cunoscut și sub denumirea de Ho Leaf Oil, ce este un ulei antiviral puternic natural, foarte util în această perioadă a anului. Este extras prin distilare din frunzele unui arbore originar din Madagascar și a fost folosit din timpuri vechi de către populațiile indigene ale zonei. Uleiul esențial de Ravintsara are o aromă de camfor și datorită componentei 1.8-cineol, deține o acțiune antivirală puternică. A fost demonstrat faptul că acest compus îi oferă de asemenea și o acțiune antibacteriană.
Uleiul de Ravintsara este un sprijin pentru sistemul nostru emoțional. În medicina alternativă, acest ulei este imunostimulator. Pentru a reîmprospăta sistemul imunitar, putem combina 22 picături de ulei esențial de Ravintsara cu 20 de picături de ulei esențial de Niaouli, 20 de picături de ulei esențial de Eucalipt și cu 20 de picături de ulei esențial de Lămâie. Apoi ne putem bucura de acest blend punând câteva picături în difuzorul de arome sau îl putem aplica pe piele (gât, piept, spate, tâmple) alături de un ulei purtător, în cazul acesta uleiul de cocos, puternic antibacterian.
În cazul unei răceli, acesta poate fi inhalat pentru curățarea și deblocarea căilor respiratorii. Ravintsara se folosește de obicei în combinație cu uleiul esențial de Eucalipt, puternic decongestionant. Putem pune 1-3 picături din fiecare ulei într-un bol cu apă caldă, făcând inhalații de 3 ori pe zi, timp de 3 zile. În cazul unei sinuzite, folosim uleiul de Ravintsara pentru proprietățile antiseptice asupra sistemului respirator, alături de uleiul esențial de Măghiran, Cimbru sau Oregano. În cazul gripei, putem aplica acest ulei magic pe piele alături de un ulei purtător, masând pieptul, tălpile, la încheieturi si în spatele urechii, de două ori pe zi pentru a preveni gripa sau de 5 ori pe zi masat pe piept, în cazul în care deja gripa s-a instalat în organism și a început să facă ravagii. Uleiul esențial de Ravintsara este eficient și în cazul bronșitei, contribuind la fluidizarea secrețiilor. Se poate combina alături de uleiul esențial de Pin: 1-3 picături din fiecare dintre aceste 2 uleiuri alături de 10-15 picături de ulei purtător calmant, aplicat dimineața și seara pe piept, timp de 5 zile.
Uleiul esențial de Ravintsara este și un puternic energizant, un masaj la încheieturi cu 1-2 picături din acesta este un bun ajutor pentru a ne oferi un plus de energie atunci când suntem destul de epuizați.
Doctorul farmacist aromaterapeut Aude Maillard ne sare în ajutor cu alte câteva metode de folosire a uleiului de Ravintsara, fie individual, fie amestecat cu celelalte uleiuri antivirale enumerate mai sus, și anume, adăugând câteva picături în dezinfectantele de mâini, în săpunurile lichide sau sub forma uleiului nazal. Acesta se aplică ca protecție când ieșim afară, la nivelul fosei nazale. Alături de un ulei purtător, punem 1-3 picături de ulei esențial de Ravintsara, Tea Tree și / sau Dafin și aplicăm ușor în interiorul nărilor și la baza nasului.
Din punct de vedere aromatic, Ravintsara se combină armonios cu uleiul de Eucalipt, cu uleiurile mentolate, lemnoase și citrice. Din punct de vedere emoțional, acest ulei este potrivit în momentele stresante, oferind calm și focus. Este un mare ajutor în cazul depresiilor sau stresului, deoarece ajută la echilibrarea emoțională. Revitalizează starea de spirit, energizează trupul și mintea. Aroma uleiului de Ravintsara este de intensitate medie, asemănându-se cu cea a Eucaliptului, însă cu tonuri mult mai verzi și ierboase. Prezintă o un miros plin de prospețime, cu tonuri pământii și lemnoase. De asemenea, este un puternic ajutor în cazul migrenelor și durerilor de cap.
În concluzie, uleiul esențial de Ravintsara se prezintă ca fiind un ajutor/ aliat natural pentru sănătatea noastră, însă trebuie folosit cu pricepere și precauție. Nu este indicat copilașilor sub 3 ani, nici femeilor însărcinate sau care alăptează și nu se va depăși cantitatea recomandată. Fiind un ulei puternic, trebuie folosit cu grijă și în diluții mici.
Bibliografie:
https://www.njoy-nature.com/uleiuri-esentiale/ulei-esential-ravintsara-15ml.html
https://blog.ecoland-production.ro/cum-luptam-impotriva-covid-19-in-mod-natural/
https://tisserandinstitute.org/essential-oils-coronavirus/
https://doc.ro/sanatate/uleiul-esential-de-ravintsara-antiviral-natural
https://www.earome.ro/noul-coronavirus-covid-19-poate-aromaterapia-sa-ajute/