Traversăm timpuri bizare, în care suntem provocaţi zi de zi să fim cea mai bună versiune a noastră şi să ne îndeplinim sarcinile într-un ritm alert. Până nu demult viaţa curgea în ritmul ei şerpuitor, iar noi ne trăiam confortabil şi rutinaţi poveştile de zi cu zi. Însă dintr-o dată, nimic nu a mai fost la fel și probabil că lumea nu va mai fi prea curând așa cum o știam.
Este important ca în această perioadă să ne păstrăm centraţi şi echilibraţi, să ne cultivăm sănătatea psihică şi fizică, pentru a-i putea susţine şi pe cei din jurul nostru. Pilonii de bază care ne sprijină în orice situaţie delicată de viaţă sunt deja cunoscuţi, însă merită reamintiţi: hrana sănătoasă, care să includă cât mai multe fructe şi legume proaspete, odihna şi somnul de calitate, mişcarea, expunerea la soare şi statul în natură, cât mai mult posibil în condiţiile date, precum și igiena fizică, mentală şi calitatea informaţiilor asimilate.
Pe lângă aceste instrumente importante, uleiurile esenţiale sunt mereu disponibile pentru a ne da „o mână de ajutor”. Ele nu fac minuni în corpul nostru, însă îi amintesc acestuia cum să se vindece, ceea ce este un lucru fabulos în sine.
Printre cele mai cunoscute uleiuri esenţiale cu potenţial antiviral se numără următoarele:
~ Cimbru (Thyme): uleiul se extrage prin distilare cu aburi din întreaga plantă mediteraneeană. Încă din vremuri îndepărtate, uleiul esențial de Cimbru a fost folosit împotriva bacteriilor și virusurilor. Este antiseptic, dezinfectează rănile și previne infecțiile, întărește sistemul imunitar, calmează durerile reumatice, ajută la tratarea candidei, crește rezistența fizică și psihică și este un expectorant bun. Totodată, echilibrează, calmează şi revitalizează.
~ Scorţişoară (Cinnamon): uleiul se extrage din frunzele sau scoarța uscată și măcinată a copacului de scorțișoară, prin distilare cu vapori de apă. Combate răcelile și gripele, fiind de ajutor în scăderea febrei, este antiviral, antibacterian, antiinfecțios, antiinflamator, antioxidant, imunostimulator, ajută la combaterea infecțiilor fungice. Din punct de vedere energetic, fizic și psihic, este încălzitor, stimulant și purifică energiile din corp. Uleiul esențial de scorțișoară este extrem de puternic și poate irita pielea sau sistemul respirator dacă este utilizat incorect. Nu se aplică pe piele singur, ci doar în ulei purtător, ca de exemplu uleiul de cocos. Se va păstra mereu proporția de 1:3.
~ Oregano: uleiul se extrage din întreaga plantă înflorită și se obține prin distilare cu aburi. Mai este cunoscut și sub denumirea de “măghiran sălbatic” şi este puternic antiviral, combate virușii, întărind sistemul imunitar. Concentrația ridicată de carvacrol din compoziția uleiului esențial de oregano îl transformă în antibioticul perfect. El este eficient şi în lupta cu Stafilococul Auriu. Antifungic, tratează candida, antiparazitar şi puternic antioxidant.
~ Arbore de Ceai (Tea Tree): cunoscut şi sub denumirea de Melaleuca, uleiul se extrage prin distilare cu aburi din frunzele arborelui veșnic verde, originar din Australia. În timp ce uleiul de Tea Tree este ştiut mai ales pentru acțiunea sa antibacteriană, cercetările arată că uleiul esențial previne și virusurile gripale (Influenza). Antimicrobian - distruge microorganismele dăunătoare din aer, întărește sistemul imunitar, expectorant, combate Stafilococul Auriu, antifungic, analgezic, antiinflamator. De asemenea, întărește încrederea și combate anxietatea.
~ Cuişoare (Clove Bud): uleiul se obține prin distilare cu aburi din mugurii înfloriți ai copacului de cuișoare. Uleiul conține Eugenol până la 85%, ce contribuie dramatic la proprietățile sale terapeutice, antifungice şi antibacteriene și la aroma sa. Stimulează sistemul imunitar și promovează un somn intens și liniștit, eficient în cazul oboselii fizice și psihice, antiviral, antiseptic puternic, tonifică întregul organism. Uleiul esențial de Cuișoare este foarte folositor în alinarea durerilor, reîmprospătarea energetică și stimularea mentală. Este un ulei puternic și, câteodată, poate irita pielea, de aceea se recomandă folosirea lui în cantități mici, mai ales aplicat pe piele alături de un ulei purtător.
~ Mentă (Peppermint): uleiul se extrage din frunzele și florile plantei și se obține prin distilarea cu aburi. Oamenii de știință au raportat acest uleiul esențial ca având potență ridicată în testele de laborator împotriva virusului herpetic. Alină problemele respiratorii și durerile de cap, migrenele, oprește greața, febra, fiind eficient în cazul gripei și oboselii.
Uleiurile esenţiale pot fi folosite singure sau în diverse combinaţii, pentru un efect sinergetic. Nu recomandăm ingestia lor, din motivele menţionate aici, însă le puteţi utiliza eficient în aromaterapie, folosind un difuzor. Pentru adulţi, proporţia este de 2 picături ulei esenţial la 5mp de încăpere, iar pentru copii, 1 picătură la aceeaşi suprafaţă, câte 2x30 minute/zi. În cazul aplicării topice (pe piele, local), aveţi nevoie de un ulei purtător: jojoba, avocado, migdale, măsline, struguri, concentraţia standard pentru majoritatea amestecurilor fiind de 2 picături ulei esenţial la 5 ml ulei purtător.
Să fim sănătoşi!
nJoy! ❤️