Aromaterapia este o practică utilă atunci când ești pregătit să deschizi orizonturile spre o nouă alternativă de vindecare și îngrijire a sănătății tale. Chiar dacă dorești să experimentezi cu această latură a aromaterapiei, cea a uleiurilor esențiale, doar în scopul de a te relaxa și detensiona, este indicat să cunoști anumite măsuri de siguranță atunci când le folosești.
Este foarte important să vorbești cu o persoană de specialitate atunci când te hotărăști să intri în această lume e esențelor tari, să te asiguri că te-ai documentat corespunzător și că ai verificat calitatea uleiurilor esențiale pe care intenționezi să le integrezi în viața ta.
SUNT ULEIURILE ESENȚIALE SIGURE?
Uleiurile esențiale sunt extrase prin procedee naturale de distilare sau presare la rece din plante, lemne, rășini etc. Acestea sunt extracte foarte concentrate, au nevoie să fie manevrate cu grijă și să fie diluate corespunzător.
Să integrezi aromaterapia și folosirea uleiurilor esențiale în rutina ta zilnică nu este un lucru așa de greu de făcut și nu ar trebui să te îngrijorezi și să te gândești că ar putea fi periculos, însă, ca pentru fiecare lucru nou, este nevoie de un moment de introspecție, de disciplină, de cercetare și de acumulare de informații și experiență pentru a te putea bucura cu adevărat de magia parfumată a acestora. Este important să cunoști riscurile și pericolele, să înveți modalitățile de folosire și diluție a uleiurilor, să înțelegi cum anume acționează proprietățile fiecărui ulei în parte și modul în care rezonați împreună.
Pentru ca tu să poți folosi uleiurile esențiale pure liniștit, am să îți sar în ajutor cu o listă de reguli și trucuri utile în care îți povestesc despre măsuri de siguranță ale uleiurilor esențiale. Ce să facem și ce să nu facem atunci când folosim uleiuri esențiale?
21 DE REGULI PE CARE TREBUIE SĂ LE ȘTIM ATUNCI CÂND FOLOSIM ULEIURILE ESENȚIALE
Consultă un specialist! Este mult mai ușor să integrezi uleiurile esențiale în viața ta atunci când ai un sprijin și o direcție sigură. Un om de specialitate, doctor homeopat sau aromaterapeut, te poate sprijini și îți poate oferi informații prețioase referitor la diluție, proprietăți și întrebuințare.
Uleiurile esențiale trebuie întotdeauna diluate corespunzător înainte să fie folosite pe piele. Acestea se diluează în uleiuri purtătoare vegetale, jojoba, avocado, migdale, argan, cocos, măsline etc., circa 30ml ulei purtător pentru 5-20 picături de uleiuri esențiale (diluție de 1-3 %). Atunci când un ulei esențial îți provoacă mâncărimi sau iritații, spală-te repede pe mâini cu apă și săpun și aplică doar ulei purtător pe zona afectată. Poți aplica și o altă cremă hidratantă de mâini, corp sau față.
Unele uleiuri pot provoca iritații, sensibilități sau reacții alergice anumitor persoane mai sensibile. Dacă te numeri printre ele, trebuie să fii precaut atunci când folosești uleiuri esențiale pentru prima dată. Atunci când vrei să folosești un anumit ulei esențial pe piele, fă prima dată un test de piele: aplică pe o zonă mică de piele o picătură din uleiul ales diluat în ulei purtător și așteaptă să vezi dacă pielea ta rezonează cu acest ulei. În caz fericit, ești liber să folosești blendul obținut pe piele, iar în caz contrar, dacă îți apar iritații, spală-te bine cu apă și săpun și aplică puțin ulei vegetal sau cremă hidratantă pe zona afectată.
Anumite uleiuri esențiale pot fi fototoxice și pot provoca iritații, inflamații, bășici sau roșeață atunci când sunt expuse la razele UV. Așadar, ai grijă și documentează-te temeinic atunci când vrei să aplici pe piele uleiuri esențiale și vrei să te expui la soare. Uleiuri ca Geranium, Bergamot, Lămâie, Lime, Bitter Orange, Chimen, Angelica sau Grapefruit sunt fototoxice, iar după aplicarea acestora pe piele trebuie evitat contactul cu soarele pentru 12-24 ore.
Uleiurile esențiale se țin departe de ochi, organe genitale, gură, nas sau urechi. Având o concentrație ridicată de compuși chimici, pot afecta ochii sau zonele sensibile. În caz că totuși s-a întâmplat, spală-te cu apă și săpun, apoi aplică o cantitate generoasă de ulei purtător vegetal. Bineînțeles, consultă un medic sau un specialist în caz că iritația sau usturimea nu a trecut.
Atunci când folosești uleiuri esențiale în baia fierbinte ai nevoie să știi anumite lucruri: nu picura uleiurile esențiale direct în apă, fiindcă acestea nu sunt solubile în apă, ci amestecă-le înainte cu 50-100 gr de sare de baie sau sare epsom, iar apoi adaugă compoziția în apa fierbinte.
Anumite uleiuri esențiale trebuie evitate în timpul sarcinii sau de către persoane cu astm, epilepsie sau alte probleme de sănătate. Iar pentru cele ce pot fi folosite în timpul sarcinii, se recomandă o diluție maximă de 1%, adică 5-7 picături de ulei esențial în 30 ml ulei purtător. Uleiuri potrivite pentru sarcină sunt Caraway, Melissa, Lemongrass, Lavanda angustifolia, Mandarin, Mușețel, Tea Tree, Cimbru, iar uleiuri esențiale ce nu pot fi folosite în timpul sarcinii sau alăptării sunt Anason, Carrot Seed, Cinnamon, Chiparos, Dill, Fenicul, Camphor, Lavanda spaniolă, Myrrh, Oregano, Myrtle, Parsley, Clary Sage, Tuja, Cedru, Wintergreen, Wormwood, Yarrow/Yara Yara sau Coada Șoricelului.
Mai puțin e întotdeauna mai bine atunci când te raportezi la uleiuri esențiale! Folosește uleiurile în cantitate mică, dacă recomandarea este de 1-2 picături, nu te hazarda să pui mai multe, datorită concentrației ridicate pe care o au. Amintește-ți că vorbim despre esența plantei și despre compușii chimici ai acesteia concentrați în 10-15 ml.
Nu orice ulei esențial este potrivit pentru Aromaterapie: Wormwood, Onion, Pennyroyal, Camphor sau Wintergreen sunt câteva exemple de uleiuri ce nu sunt recomandate de către aromaterapeuți pentru difuzare.
Atunci când folosim uleiurile esențiale pentru copii, bătrâni, femei însărcinate sau persoane cu imunitate scăzută folosim o concentrație de maxim 1%, adică 5-7 picături de ulei esențial în 30 ml de ulei purtător. Inhalarea directă nu este recomandată. Atunci când dorești să folosești uleiuri esențiale pentru copii, caută-le pe cele recomandate pentru ei. (https://www.njoy-nature.com/pentru-copii) .
Uleiurile esențiale se oxidează odată cu trecerea timpului și pot deveni mult mai dăunătoare, adică pot provoca sensibilități sau iritații. Evită folosirea uleiurilor vechi sau a celor ce au fost ținute în condiții incerte atunci când dorești să le aplici pe piele sau în scop terapeutic. Dacă vrei să știi mai multe informații legate despre păstrarea și depozitarea uleiurilor esențiale, le poți găsi aici. (https://www.njoy-nature.com/cum-pastram-uleiurile-esentiale).
Nu lăsa uleiurile esențiale la îndemâna copiilor sau animalelor de companie! Tratează uleiurile ca pe instrumente medicinale foarte concentrate ce pot deveni periculoase în mâinile neștiutorilor.
Blendurile pe care le folosim pentru noi nu sunt întotdeauna potrivite să le folosim pe animalele de companie (câini, pisici, cai, păsări sau alte animale). Totodată, uleiurile nu se aplică pe pielea sau blana animalelor de companie. Trebuie să te asiguri întotdeauna că acestea pot părăsi spațiul în care difuzezi uleiurile, iar dacă apar anumite reacții secundare, oprește difuzare și aerisește spațiul.
Nu difuza uleiurile esențiale încontinuu și asigură-te că spațiul în care le folosești este bine ventilat. Uleiurile esențiale difuzate sunt benefice pentru organismul nostru în primele 20- 30 de minute de difuzare, așadar este bine să faci o pauză între difuzări. Poți opta să achiziționezi un difuzor cu sistem de oprire automat sau programat.
Uleiurile esențiale nu sunt recomandate pentru consum intern. Totuși, dacă te decizi să le încerci, te rog să o faci doar alături de un specialist calificat. Trebuie să înțelegi că aceste uleiuri esențiale sunt foarte concentrate, iar compușii chimici din ele, chiar dacă sunt naturali, ar putea crea daune în organism. Așadar, consumă uleiurile esențiale responsabil și atunci când ai toate informațiile necesare. Majoritatea specialiștilor confirmă că uleiurile esențiale sunt doar pentru uz extern!
Uleiurile esențiale sunt inflamabile. Păstrează-le într-un loc sigur și ferite de foc sau alte pericole.
Poți folosi uleiurile esențiale vechi sau oxidate pentru a îndepărta insectele din curte, grădină sau terasă, pentru a curăța uneltele de grădinărit sau pentru curățarea casei.
Pentru persoanele care suferă de astm sau epilepsie este recomandată evitarea uleiurilor esențiale de Rozmarin, Fenicul și Hyssop.
Pentru persoanele cu tensiune ridicată este recomandată evitarea uleiurilor esențiale de Cuișoare, Piper Negru, Hyssop, Peppermint, Rozmarin, Salvie și Cimbru. Iar persoanele cu tensiunea scăzută trebuie să evite folosirea excesivă a uleiului esențiale de Lavandă.
Cei alergici la nuci nu pot folosi uleiurile purtătoare de migdale sau alune. Uleiuri alternative sigure pentru acestea sunt uleiul de floarea soarelui, canola, jojoba sau ulei de șofrănel.
Pentru persoanele cu diabet este recomandată folosirea uleiurilor esențiale care conțin un nivel de cetonă scăzut, cum e ce la Angelica. Uleiurile cu conținut ridicat de cetonă, nerecomandate pentru diabetici sunt uleiul esențial de Peppermint, Rozmarin, Salvie, Spearmint, Spike Lavender, Turmeric, Valeriană sau Vetiver. Uleiul esențial de Mărar și Fenicul sunt de ajutor pentru că ajută la echilibrarea pancreasului.
În concluzie, uleiurile esențiale sunt instrumente minunate ale Naturii care ne pot ajuta, stimula, echilibra, relaxa sau liniști, însă nu sunt pentru toată lumea. Deoarece acestea stimulează și alterează hormonii din corp, pentru unele persoane mai sensibile ar putea crea mai multe probleme decât beneficii. Așadar, te rog să ai grijă atunci când folosești aceste sticluțe potente, consultă-te cu un specialist pentru mai multă siguranță și informează-te corect din surse sigure despre fiecare ulei esențial pe care dorești să îl integrezi în viața ta!
nJoy! ❤️