Pentru valorificarea puterii vindecătoare a plantelor și pentru o îmbunătățire a stării de bine în viața de zi cu zi, ai putea lua în considerare adăugarea uleiurilor esențiale în rutina ta de îngrijire pentru minte, emoțional și corp. Este posibil ca o sticluță fumurie plină de esența concentrată a plantei să aibă așa o putere de echilibrare pentru starea noastră emoțională?
În caz că nu știai, simțul mirosului este intens conectat cu partea creierului care se ocupă de amintirile și memoria noastră, iar între miros și răspunsul sistemului nervos există o conexiune incredibil de rapidă. Poate ai experimentat și tu un moment în care ai mirosit ceva ce te-a propulsat înapoi în copilărie sau într-o amintire prețioasă pe care o ții în sufletul și mintea ta.
Potrivit studiilor Universității de Medicină Johns Hopkins, aceste extracte concentrate din plante sunt obținute prin presare la rece sau distilare cu aburi a diferitelor părți dintr-o plantă, pentru obținerea compușilor chimici ce îi dau aroma și proprietățile sale unice. Pe lângă mirosul său plăcut, compușii vegetali ai uleiurilor esențiale pot oferi și posibile beneficii pentru sănătatea noastră mentală, fizică și emoțională. De exemplu, inhalând o aromă liniștitoare cum este cea a Lavandei, putem ameliora stresul, ne putem bucura de o stare de pace sau putem avea un somn liniștitor. Sau atunci când aplicăm ulei esențial de Mentă pe tâmple putem ameliora durerile de cap și tensiunile, conform Universității de Medicină Johns Hopkins.
Cu toate acestea, există anumiți pași pentru utilizarea eficientă a uleiurilor esențiale și folosirea lor în siguranță. Mai jos vă ofer o selecție de sfaturi și idei recomandate de experți în ceea ce privește aplicarea, siguranța, depozitarea și a multor alte idei creative de folosire a uleiurilor esențiale:
1. Lucrează întotdeauna cu un Aromaterapeut certificat sau consultă doctor specializat înainte să folosești uleiuri esențiale
Una dintre cele mai mari concepții greșite despre uleiurile esențiale este că, datorită faptului că sunt naturale, sunt sigure de utilizat, după cum ne spune Yufang Lin, MD, specialist în medicină integrativă la Clinica Cleveland din Lakewood, Ohio.
Ei bine, uleiurile esențiale sunt deosebit de concentrate și potente și este nevoie doar de o cantitate mică pentru a crea un posibil efect de bunăstare. Mai mult, uleiurile esențiale pot influența oamenii în mod diferit, de exemplu, difuzarea uleiului esențial de Peppermint poate fi de ajutor în cazul durerii de cap al unei persoane, dar poate provoca o reacție adversă pentru cineva cu o bătaie rapidă a inimii, conform studiilor Universității Johns Hopkins. Totodată, anumite uleiuri esențiale nu sunt recomandate în timpul sarcinii deoarece pot stimula sau provoca contracții uterine.
Consultă întotdeauna un specialist, un aromaterapeut certificat pentru a te informa corect în legătură cu folosirea, siguranța și dozajul uleiurilor esențiale pe care dorești să le folosești, mai ales dacă ești începător, dacă ai copii sau animale de companie sau aștepți un copil.
2. Nu presupune că toate uleiurile esențiale sunt fabricate în mod egal și corespunzător
Calitatea uleiurilor esențiale pe care le găsești pe piață variază foarte mult. Anumite uleiuri esențiale conțin ingrediente sintetice în locul celor naturale, astfel că acestea pot avea mirosul specific al plantei, însă nu au compușii naturali responsabili pentru proprietățile pe care le urmărești. Documentează-te întotdeauna pentru a te asigura că uleiurile esențiale pe care le-ai ales sunt de calitate și pure. Atunci când cumperi un ulei esențial, verifică întotdeauna eticheta și asigură-te că aceasta conține numele latin al plantei, puritatea uleiului și ingredientele. Totodată, verifică țara de origine a uleiului esențial pe care dorești să îl achiziționezi.
3. Păstrează uleiurile esențiale într-un loc răcoros, uscat și ferit de lumina directă a soarelui
La fel ca în cazul alimentelor și produselor cosmetice și uleiurile esențiale au o dată de expirare. Anumite uleiuri esențiale au o durată de viață de câteva luni până la un an, iar altele rezistă până la 2 sau 3 ani. Uleiurile esențiale de citrice cum e cel de Bergamotă, Portocală sau Verbena au o durată de viață scurtă, iar cele florale cum e Lavanda sau Mușețelul, au o durată de viață mult mai lungă.
Cu toate acestea, expunerea la căldură dăunează uleiurilor esențiale, așadar este recomandat să le depozităm într-un spațiu răcoros, uscat și umbrit, pentru a prelungi perioada de valabilitate. Închide bine sticluțele după ce le folosești, pentru a nu se oxida.
4. Păstrează uleiurile esențiale departe de copii sau animale
Chiar dacă anumite uleiuri esențiale pot fi benefice pentru copii, este important să le păstrăm cât de departe de ei, ca în cazul produselor de curățare. Multe uleiuri esențiale pot cauza efecte adverse atunci când sunt ingerate datorită concentrației lor potente. În mod similar, uleiurile esențiale pot dăuna și animalelor atunci când sunt ingerate. Chiar și inhalarea lor sau aplicarea lor pe haină ar putea cauza efecte adverse animalelor de companie. Documentează-te temeinic referitor la ce uleiuri esențiale poți folosi atunci când ai copii sau animale de companie prin preajmă.
5. Faceți un test pe o porțiune mică de piele atunci când vrei să folosești un ulei esențial topic
Uleiurile esențiale sunt adesea aplicate direct pe piele atunci când facem un masaj, o baie fierbinte sau când folosim un produs de îngrijire a pielii. Trebuie menționat că dacă vrei să aplici uleiuri esențiale topic, trebuie să o faci întotdeauna alături de un ulei purtător cum e jojoba, avocado, cocos sau uleiul de măsline. Există întotdeauna un risc de iritare a pielii, iar acesta variază de la persoană la persoană. Această iritație poate rezulta dintr-o reacție alergică și e caracterizată adesea prin înroșirea pielii și usturime imediat după aplicarea uleiului. De aceea este folositor să faci un test pe o porțiune mică de piele înainte să îl aplici peste tot, mai ales dacă ești mai sensibil la reacții alergice.
6. Nu uita să folosești ulei purtător pentru o diluție corespunzătoare a uleiurilor esențiale
Datorită concentrației lor ridicate, majoritatea uleiurilor esențiale pot provoca iritații dacă sunt aplicate direct pe piele fără a fi diluate înainte. Atunci când dorești să aplici un ulei esențial topic, trebuie întotdeauna să îl amesteci cu un ulei purtător pentru a preveni reacțiile alergice sau iritațiile. Aceste uleiuri purtătoare se găsesc în farmacii naturiste sau magazine homeopate și includ uleiul de jojoba, avocado, struguri, sâmburi de caise, migdale dulci, cocos sau argan. Dacă dorești să îți prepari acasă un ulei de masaj, diluează corespunzător uleiurile esențiale într-un ulei purtător la alegere, adică câte 1 picătură de ulei esențial pentru fiecare linguriță de ulei purtător.
7. Este recomandat să știi întotdeauna ce ulei esențial folosești
Uleiurile esențiale pot fi găsite în multe produse cosmetice dedicate pielii, feței sau corpului, folosindu-se în aromaterapie și în produse pentru casă. Acestea se folosesc adesea și în terapia masajului. Iar pentru că uleiurile esențiale pot afecta persoanele în mod diferit, este important să verifici ce uleiuri esențiale există în produsele pe care le folosești în rutina ta zilnică și să întrebi întotdeauna terapeutul ce uleiuri folosește, dacă este cazul, pentru a te proteja de eventuale reacții și iritații. Este recomandat să te documentezi referitor la uleiul pe care intenționezi să îl folosești pentru a te asigura că nu există riscuri sau contraindicații, de exemplu dacă ești însărcinată sau iei anumite medicamente. Dacă ai o oarecare nesiguranță în ceea ce privește uleiul sau uleiurile esențiale pe care vrei să le folosești, consultă o persoană de specialitate, un aromaterapist certificat sau un medic homeopat.
8. Nu folosi uleiurile esențiale fotosenzitive în lumina directă a soarelui
Există uleiuri esențiale fotosenzitive, ceea ce înseamnă că pot crea o reacție atunci când sunt expuse la raze ultraviolete. Dacă aplici aceste uleiuri esențiale pe piele și te expui la lumina directă a soarelui, această reacție va face ca pielea ta să se înroșească, să se irite, să se decoloreze sau chiar să se ardă. Uleiurile esențiale din citrice cum e cel de Bergamotă, Lămâie, Lime, Portocală, Angelica sau Geranium sunt în mod particular foarte sensibile la lumină.
Protejează-te de arsurile soarelui și alte reacții adverse așteptând cel puțin 12 ore după aplicarea uleiurilor esențiale și nu îți expune pielea direct la razele soarelui.
Ca o concluzie, putem spune că uleiurile esențiale sunt pentru noi un ajutor venit din Natură, iar aceste esențe naturale puternice ne pot face viața mai frumoasă, mai parfumată și, de ce nu, mai sănătoasă. Întotdeauna trebuie să le folosim cu atenție și pricepere, să cunoaștem diluția potrivită și să avem o intenție și un scop precis atunci când le integrăm în viața noastră. Dacă nu ești sigur sau îți lipsesc informații despre anumite uleiuri, este recomandat să consulți un specialist, terapeut sau aromaterapeut care te poate informa corespunzător.
nJoy! ❤️