Uleiurile esențiale sunt deosebit de prețioase datorită beneficiilor pe care le aduc in viața noastră și a celor din jur. Pentru obținerea fiecărei picături magice, se folosește o cantitate impresionantă de materie primă. Astfel, este important să acordăm o atenție sporită modului in care le păstrăm, pentru a le menține potențialul maxim o perioadă cât mai îndelungată de timp.
Termenul mediu de valabiliate a uleiurilor esenţiale este de aproximativ trei ani, însă unele uleiuri îşi păstrează proprietăţile între patru şi opt ani, cum ar fi uleiul esențial de Vetiver, Sandalwood sau Patchouli; uleiurile obţinute din citrice, pot fi folosite în decurs de un an după deschiderea sticluței deoarece se oxideaza foarte repede.
Cum ne dăm seama dacă un ulei nu mai este valabil? În primul rând, mirosul este cel mai relevant indiciu. Dacă acesta este diferit faţă de ceea ce ştiam că ar fi un miros specific sau dacă aroma iniţială este alterată sau râncedă, înseamnă că respectivului ulei „i-a trecut vremea”. De asemenea, dacă consistenţa, culoarea sau claritatea uleiului se modifică în timp, e momentul să îl punem deoparte. Uleiurile recent expirate pot fi folosite în produse de curățare pentru casă, iar câteva idei simpatice pe acest subiect găsiţi aici . Evitaţi utilizarea lor pe piele sau inhalarea directă.
Factorii externi care determină degradarea uleiurilor esenţiale sunt:
1. Oxigenul: expunerea frecventă şi prelungită a uleiurilor la aer duce la oxidarea acestora iar astfel, la deteriorarea şi evaporarea lor.
2. Căldura: temperaturile ridicate pot schimba structura chimică a uleiurilor esenţiale, pierzându-şi proprietăţile iniţiale. Ele sunt inflamabile, iar fiecare ulei are o temperatură proprie la care se va aprinde.
3. Lumina: expunerea uleiurilor la lumina directă a soarelui poate afecta culoarea acestora și, în consecință, componenţa lor.
Cum depozităm uleiurile esenţiale?
~ Păstraţi uleiurile în sticle de culoare închisă, spre exemplu maro sau albastru, pentru că acestea filtrează lumina ultravioletă, care altfel afectează compoziția uleiului esențial.
~ Nu depozitaţi sub nici o formă uleiurile în recipiente de plastic, deoarece ele sunt corozive şi vor ataca ambalajul.
~ Asiguraţi-vă că sticla are un capac cu închidere etanşeizată. Capacele cu înşurubare dispun de această formă de astupare, care nu permite aerului să pătrundă în sticlă şi să oxideze uleiul, şi nici uleiului să iasă, prin evaporare. Nu uitaţi să strângeţi bine capacul imediat după utilizare.
~ Este recomandat să păstrați uleiurile esențiale într-un loc răcoros și uscat, să evitați căldura și lumina. Le puteţi păstra într-un dulap din baie, din bucătărie sau pe un raft al bibliotecii, unde nu ajunge lumina directă a soarelui. Chiar dacă sticla închisă la culoare filtrează UV, căldura naturală va grăbi procesul de oxidare.
~ Temperatura de stocare este importantă, însă şi mai importantă este prevenirea fluctuațiilor de temperatură. În acest sens, figiderul poate fi un loc potrivit pentru păstrarea uleiurilor esenţiale, setat între 5-10 grade Celsius. Unele uleiuri se pot solidifica, însă nu va fi afectată calitatea lor, iar uleiul ar trebui să revină la starea sa lichidă după ce a fost adus la temperatura camerei. Scoateți uleiurile din frigider cu aproximativ 12 ore înainte de a le folosi. Nu depozitaţi în congelator, deoarece înghețarea poate deteriora uleiul și îi poate diminua calitatea.
~ Uleiurile esenţiale pătează cu uşurintă, de aceea trebuie acordată atenţie şi suprafeţei pe care se depozitează. Contactul uleiurilor cu anumite materiale, cum ar fi hârtia, plasticul sau suprafețele vopsite / lustruite, ar putea deteriora aceste spații.
~ Uleiurile esențiale sunt inflamabile. Nu le lăsați lângă foc, lumânare, aragaz sau orice altă sursă de căldură.
~ Nu lăsaţi uleiurile esenţiale la îndemâna copiilor!
nJoy! ❤️