Vara este anotimpul preferat pentru mulți dintre noi, este perioada concediilor, vacanțelor, aromelor florale și a relaxării in aer liber. Însă de această comuniune minunată dintre om și natură se mai bucură cineva, aceste creaturi mici, dar cu o capacitate mare de a ne sâcâi: insectele. Este destul de greu să rămâi impasibil la bâzâitul unui ţânţar ce-ţi dă târcoale, căutând locul potrivit pentru o degustare.☺ Pentru a ne putea proteja în mod natural și armonios, Mama Natură ne-a oferit o grămadă de plante ce, împreună cu talentul omului de a crea uleiuri esențiale din ele, reușesc cu succes să țină departe acești intruși obraznici.
Un repelent este o substanţă care prin calitățile sale organoleptice (gust și miros) îndepărtează insectele și le impiedică să ne înţepe sau să ne muşte. Uleiurile esenţiale sunt amestecuri complexe de compuși organici volatili din plante. Prezența monoterpenoidelor, sesquiterpenelor și alcoolilor în structura lor le atribuie proprietăți repelente. Citronellolul, α-pinenul și limonenul sunt componente comune ale multor uleiuri esenţiale care prezintă astfel de efecte.
Metoda generală pentru creșterea eficienței unui repelent este combinarea mai multor uleiuri esenţiale din diferite plante. S-a constatat că folosirea sinergică a diverselor componente asigură o activitate repelentă mai mare decât cea obținută din componente izolate.
Printre cele mai eficiente uleiuri esenţiale împotriva insectelor se numără:
~ Citronella: se extrage din frunzele plantei Cymbopogon Nard și se obține prin distilarea cu aburi. Uleiul esenţial de Citronella este un bine cunoscunt repelent de ţânţari. De obicei, oamenii sunt predispuși la înţepăturile acestor insecte din cauza unei combinații de miros, căldură și umiditate. Dioxidul de carbon și acidul lactic prezenţi în transpirație sunt atractivi pentru ţânţari, fiind percepuţi de receptorii prezenți în antenele acestora. Citronella funcționează atât de bine pentru că maschează tocmai aromele care sunt atractive pentru aceste insecte. Atenţie însă, concentrațiile mari de Citronella pot provoca iritații ale pielii.
~ Lemongrass: Lămâița sau Iarba de Lămâie are un conținut ridicat de citral, prezent și în coaja de lămâie și este folosit în prepararea parfumurilor, fiind foarte aromat. Uleiul de Lemongrass este puternic și trebuie folosit în cantitate mică. Pentru a scăpa de musculiţele de fructe ce se formează în zilele călduroase de vară, puteţi proceda în felul următor: puneţi într-un bol o combinaţie de oţet de mere şi 5-10 picături de ulei esenţial de Lemongrass, acoperiţi cu o folie de plastic, pe care o înţepaţi pe alocuri cu o furculiţă sau scobitoare. Musculiţele vor fi atrase de acest miros în interiorul bolului și nu vor mai şti să iasă, rămânând captive.
~ Peppermint: este un ulei puternic cu un miros cunoscut și plăcut. Conținutul ridicat de mentol îl face un ulei răcoros de vară, însă şi un repelent eficient, mai ales împotriva ţânţarilor și păienjenilor. Pentru a îndepărta păianjenii din casă pulverizaţi un mix de 20 de picături de ulei esenţial de Peppermint şi 250 ml apă în locurile unde sunt pânzele lor. Agitaţi bine recipientul chiar înainte de utilizare.
Insectele sunt nenumărate, dar la fel sunt și uleiurile esențiale ce ne ajută să le îndepărtăm. În continuare aveți o selecţie de uleiuri pure și aromate ce combat diverse tipuri de insecte ce ne agasează zilnic:
~ căpuşe: citronella, lemongrass, eucalipt, geranium, thyme, rosemary, tea tree
~ furnici: cinnamon, clove, peppermint, spearmint, lemon, lime, orange, bergamot, mandarin
~ purici: citronella, lemongrass, cinnamon, peppermint, clove, thyme, lavender, tea tree
~ gândaci: peppermint, thyme, cedarwood, cinnamon, eucalipt
~ ţânţari: citronella, lemongrass, peppermint, clove, cinnamon, geranium, eucalipt, patchouli, cedarwood, lavender, spearmint
~ molii: citronella, peppermint, spearmint, lavender, cedarwood, orange
~ păduchi: peppermint, patchouli, tea tree, geranium, eucalpit, rosemary, cedarwood, lemon
~ păianjeni: citronella, peppermint, spearmint, clove, cinnamon, lavender, cedarwood, lemon
~ viespi: lemongrass, peppermint, geranium, cinnamon, clove.
Pentru ca muștele să nu intre în casă, pulverizaţi la geamuri şi la uşi un amestec format din: 250 ml apă, 20 picături ulei de Lavandă, 10 picături ulei de Spearmint, 5 picături ulei de Orange, 5 picături de Cedru. Agitaţi recipientul înainte de utilizare.
Împotriva viespilor pulverizaţi un amestec format din apă, ulei esenţial de Cinnamon, Peppermint şi Geranium, în zonele unde acestea au cuiburi. De asemenea, agitaţi recipientul înainte de utilizare.
Țineţi moliile departe de hainele voastre, prin plasarea în dulap a unei bucăţi de vată, pe care aţi pus câteva picături de ulei esențial de Cedru.
Împotriva păduchilor, adăugaţi în şamponul cu care vă spălaţi de obicei câteva picături de ulei esențial de Tea Tree.
Pentru îndepărtarea furnicilor din casă, pulverizaţi în zonele în care acestea stau un mix de apă si ulei esenţial de Scorţişoară. Acesta interferează cu receptorii furnicilor, ele neştiind apoi să se mai întoarcă la sursa de hrană.
Pentru a vă proteja împotriva ţânţarilor, ungeţi-vă pe piele cu un preparat format din ulei purtător şi câteva picături de ulei de Citronella, Lavandă și/ sau Lemongrass. Iar pentru a ţine căpuşele departe, ungeţi-vă pe piele cu un mix format din ulei purtător şi câţiva picuri de ulei de Lavandă, Lemongrass, Citronella şi Mentă.
Dacă doriţi să folosiţi uleiurile esenţiale nJoy Nature în difuzor contra diferitelor insecte din casă, vă propunem două variante:
Nu uitaţi, în cazul aplicării topice, aveţi nevoie de un ulei purtător: jojoba, avocado, migdale, măsline, struguri, concentraţia standard pentru majoritatea amestecurilor fiind de 2 picături ulei esenţial la 5 ml ulei purtător. În cazul folosirii unui difuzor pentru adulţi, proporţia este de 2 picături ulei esenţial la 5mp de încăpere, iar pentru copii, 1 picătură la aceeaşi suprafaţă, câte 2x30 minute/zi.
Trebuie avut în vedere faptul că uleiurile esențiale sunt foarte volatile, asta înseamnă că se evaporă repede. De aceea, când le folosim ca repelent, ele trebuie aplicate din oră în oră sau chiar mai des, dacă este posibil. În cazul în care călătoriţi în zone unde tânţarii pot transmite malarie sau febră galbenă, precum şi în ţări în care sunt diferite insecte cu potenţial ridicat de infestare, este indicat să aveţi la voi şi preparate repelente ce conţin DEET.