Ca să putem răspunde la această intrebare, trebuie, mai inainte de toate, să înțelegem ce sunt uleiurile esențiale și la ce se folosesc ele. Atunci când culegem o frunză de busuioc sau de mentă și o strângem puternic între degete, aceasta eliberează un lichid frumos mirositor. Inhalând acest miros intens, de fapt inhalăm ulei esențial. Așadar, uleiul esențial este un lichid volatil, puternic aromatic extras din plante (flori, frunze, rădăcini, semințe, copaci, rășini), fiind numit și esența plantei. Atunci când inhalăm esența plantei sau uleiurile esențiale extrase din plantele respective, intrăm în lumea aromaterapiei, adică terapie prin intermediul aromelor si mirosurilor. Inhalarea uleiului esențial contribuie la sănătatea mentală, fizică și emoțională, alterând funcțiile creierului prin simțul olfactiv, și echilibrează întregul sistem imunitar și energia din corp.
Uleiurile Esentiale ale plantelor sunt substanțe complexe și foarte concentrate, ce conțin zeci si sute de componente chimice diferite, iar procesul de extragere prin care sunt obținute majoritatea uleiurilor este distilarea la aburi. Acesta este un procedeu natural de extragere a uleiului esențial. Uleiurile nJoy Nature sunt uleiuri concentrate pure, naturale și foarte potente. Din acest motiv noi nu recomandăm folosirea lor pentru consumarea internă, ci alegem să folosim produsele noastre pentru aromaterapie, aplicare topică (pe piele) și multe alte metode creative pentru uz extern. O sursă de inspiraţie în acest sens găsiţi aici.
Mai jos avem și alte informații care ne-au condus la această opţiune:
- Uleiurile esenţiale sunt foarte concentrate şi puternice: se spune ca o picătură de ulei esenţial este echivalentul a aproximativ 30 de căni de ceai. Provocându-vă la un joc de imaginaţie, aţi consuma această cantitate dintr-o plantă, într-o singură zi, făcând abstracţie de volumul generos de lichid?
- Uleiurile sunt hidrofobe, ele nu se mixează cu apa, nu se diluează. Atfel, nu putem miza pe faptul că punem o picătură de ulei esenţial într-un pahar cu apă şi îl „lungim”. El va rămâne la fel de concentrat.
- Uleiurile esenţiale sunt antivirale, antifungice şi antibacteriene putenice. La momentul actual, nu sunt suficiente sudii pentru a şti dacă prin potenţa lor ridicată nu afectează, spre exemplu, şi bacteriile „bune”, cu rol în dezvoltarea sistemului imun intestinal. Este important să cunoaștem mai multe despre doze, mod de administrare și efectul uleiurilor asupra microbiomului organismului. Momentan, nu avem o imagine clară a modului în care consumul intern al uleiurilor esențiale afectează flora intestinală.
- Nedefinit este şi tabloul privind interacţiunea dintre uleiurile esenţiale şi consumul de medicamente. În timp ce unele uleiuri pot îmbunătăți efectele acestora, altele le-ar putea contraindica. De exemplu, uleiurile care duc la accelerarea sau încetinirea metabolismului, pot schimba nevoile privind medicaţia.
- Ingerarea uleiurilor esențiale poate arde serios mucoasa din gură, esofag, mucoasa intestinală, afectând tot tractul digestiv. În cazul administrării interne este obligatorie folosirea uleiurilor împeună cu un ulei purtător, miere sau sub formă de capsule ce conţin o picătură de esenţă împreună cu ulei de cocos MCT (trigliceride cu lanțuri medii) sau glicerină vegetală, pentru a trece de mucoase. Chiar şi aşa, uleiul nu trebuie ingerat mai mult de o dată pe zi, fără a se depăşi 5 zile consecutiv, cel mult de câteva ori pe an. Noi nu recomandăm nici atât.
- Uleiurile nediluate pot provoca toxicitate hepatică. Studiile actuale nu sunt concludente pentru a stabili în ce măsură, însă ar fi necesară testarea funcțiilor hepatice înainte de ingerare. Dar, hei, cum am spus mai sus, nu vrem să vă dăm idei.☺
Aşa cum vă documentaţi in privinta folosirii diverselor medicamente, aplicarea anumitor terapii sau orice alte experimente pe care simţiţi să le faceţi cu corpul dumneavoastră, este la fel de necesar să vă documentaţi temeinic şi în ceea ce priveşte ingerarea de uleiuri esenţiale. Adevărul e că domeniul acesta este la începuturi, efectele pe termen lung nu se cunosc şi cel mai bine ar fi să acţionaţi în acest sens sub stricta îndrumare şi supraveghere a unui medic cu competenţe în domeniu sau aromaterapeut avizat şi specializat pe consum intern.
The Alliance of International Aromatherapists declară următoarele:
“AIA nu susține utilizarea terapeutică internă (orală, vaginală sau rectală) de uleiuri esențiale, doar dacă este recomandată de personal medical instruit la un nivel clinic adecvat. Un nivel corespunzător de pregătire trebuie să includă cunoştinţe de chimie, anatomie, diagnostic, fiziologie, ghiduri de formulare și chestiuni de siguranță pentru fiecare traseu intern specific.”
Uleiurile esențiale sunt profund puternice, ceea ce le face capabile atât de un mare bine, cât și de... mai puţin bine, dacă le folosim în necunoștință de cauză. Suntem cu totul de acord cu titlul cărţii: “Friends don’t let friends drink essential oils”, pentru că, nu-i aşa, uleiurile esenţiale nJoy Nature reprezinta începutul unei frumoase prietenii dintre noi!
nJoy ! ❤️