Lumea uleiurilor esențiale este vastă și pe alocuri confuză, fiind greu să obții informații precise sau să le discerni pe cele adevărate de cele false. Există foarte multe mituri despre uleiurile esențiale, iar pentru noi, oamenii de rând iubitori ai aromaterapiei, acest lucru ne poate copleși și îndepărta de esențial. În acest articol vom separa faptele de ficțiune și povești, pentru ca tu să fii încrezător și să iei cele mai bune decizii atunci când vine vorba despre cumpărarea și folosirea celor mai bune uleiuri esențiale pure.
CE ESTE UN MIT AL ULEIURILOR ESENȚIALE?
Un mit este o idee, o informație falsă sau o credință eronată răspândită și adoptată în/ și de lumea largă; un mit despre uleiurile esențiale este o credință falsă despre uleiuri esențiale, și anume despre puritatea sau folosirea acestora. Există nenumărate denaturări în această industrie aromată și a venit momentul să vorbim despre ele și să încercăm să ajungem la adevăr :
1. EXISTĂ O SINGURĂ MARCĂ DE ULEIURI ESENȚIALE PURE
Acest mit este de obicei promovat de către reprezentanții companiilor mai mari de uleiuri esențiale.
Există numeroase companii care își distilează propriile uleiuri esențiale sau măcar o parte dintre ele, care au contracte cu producători locali serioși sau cu fermieri și care au seriozitatea de a produce uleiuri pure, de calitate. Pentru a face rost de cele mai bune uleiuri esențiale ai nevoie doar de anumite cunoștințe de bază, și anume, compoziția chimică, structura genetică a plantei (biotip) și originea geografică/ geotipul controlat.
2. NU POȚI AVEA REACȚII ALERGICE LA ULEIURI ESENȚIALE
Adevărul este că oricine poate fi alergic la orice. Mulți reprezentanți MLM vor pretinde că erupțiile cutanate sau alte reacții adverse pot fi legate de detoxifierea organismului și că alergiile nu sunt o posibilitate, deoarece uleiurile esențiale sunt pure. Sau vor susține că în cazul în care aveți o reacție la un ulei, acest lucru se datorează faptului că uleiul utilizat nu este pur.
Desigur că putem avea reacții adverse la adulteranți (ingrediente ce nu ar trebui să existe în uleiuri), însă uleiurile esențiale sunt distilate din material vegetal. Așa cum corpul nostru reacționează la anumite plante, oricine poate experimenta și efectele negative ale acestora, precum mâncărimi, urticarii, erupții cutanate etc., ca răspuns chiar și la uleiurile naturale nealterate. Aceste reacții reprezintă modul în care corpul ne spune că nu este fericit.
Cea mai bună practică cu orice produs nou e să testezi un ulei esențial diluat corespunzător în ulei purtător pe o suprafață senzitivă mică a pielii înainte de a-l folosi altundeva, cum ar fi în interiorul antebrațului pentru a observa dacă aceasta prezintă iritații.
3. ULEIURILE ESENȚIALE PURE NU SE DETERIOREAZĂ
Chiar dacă există anumite uleiuri esențiale care se îmbunătățesc odată cu trecerea timpului, ele tot se vor altera sau oxida în final, așa că folosește-le, nu le păstra pentru foarte mult timp. Adevărul este că aproape toate uleiurile esențiale își alterează compoziția pe măsură ce îmbătrânesc, ceea ce ar putea duce la apariția efectelor secundare și iritațiilor.
De exemplu, uleiurile din familia citricelor au un termen de expirare de aproximativ 1-2 ani. După ce expiră, se oxidează și nu mai dețin aceleași proprietăți minunate.
4. UN ULEI ESENȚIAL PUR NU ÎNGHEAȚĂ / TESTUL FRIGIDERULUI
Orice lichid îngheață la o anumită temperatură, iar apa sau lipsa apei din uleiul esențial, nu are nici o legătură cu punctul de îngheț. Chiar și uleiurile esențiale îngheață, iar în anumite situații va îngheța/ se va cristaliza doar un anumit compus chimic aflat la temperatura camerei. Un bun exemplu este uleiul de Yara Yara/ Coada Șoricelului sau Peppermint.
5. „UZ INTERN” SCRIS PE ETICHETĂ ÎL FACE NEAPĂRAT UN ULEI ESENȚIAL PUR
Anumite companii atestă că uleiurile esențiale pentru uz intern sunt superioare și au un grad mult mai mare de puritate față de uleiurile care nu au această proprietate scrisă. Fals. Uleiurile ar trebui să fie pure chiar dacă sunt pentru uz intern sau extern. De fapt, majoritatea lucrurilor sunt absorbite prin piele, așa că este important si recomandat ca toate produsele pe care le aplicăm pe piele să fie pure.
Scopul acestor scrieri (uz intern/uz extern) este comercial și de marketing, pentru asigurarea legalității companiilor și protejarea acestora. De exemplu, o picătură de ulei esențial de Mentă în apă nu îți va crea disconfort, însă consumul său în cantități mari și perioade de timp îndelungate îți poate afecta grav organismul. Totul trebuie făcut cu limită și precauție. Așadar, producătorii responsabili și serioși recomandă consumul intern al uleiurilor foarte rar, spre deloc, datorită concentrației mari de compuși chimici ai uleiurilor. Totuși, se recomandă avizul și părerea specialistului.
6. ADĂUGAREA ULEIURILOR ESENȚIALE ÎN APA DE BĂUT ESTE O IDEE GROZAVĂ
Unele persoane recomandă folosirea uleiurilor esențiale în apă în fiecare zi pentru curățarea ficatului sau ca o modalitate eficientă de slăbire etc. Aceasta nu este o idee bună! Uleiurile și apa nu se omogenizează. Uleiul adăugat va pluti la suprafața apei și ar putea provoca daune serioase mebranelor mucoasei din gură, gât sau stomacului, ducând la iritații temporare sau chiar la anumite consecințe negative pe termen lung. Ingerarea uleiurilor esențiale este o opțiune terapeutică, fiind nevoie de expertiza unui specialist în aromaterapie și o pregătire serioasă a organismului înainte. Majoritatea specialiștilor nu recomandă consumul intern al uleiurilor esențiale. Dacă vrei să citești mai multe despre acest subiect, ai un articol serios aici.
7. ULEIURILE ESENȚIALE NEDILUATE FUNCȚIONEAZĂ MAI BINE
De fapt, aplicând uleiurile esențiale direct pe piele fără diluarea lor în ulei purtător este periculos, datorită concentrației lor ridicate. Chiar și uleiurile blânde, cum ar fi cel de Lavandă, Tea Tree sau Frankincense ar trebui aplicate doar în diluții cu uleiuri purtătoare sau în unturi (shea, cocoa, mango).
Robert Tisserand a tras un semnal de alarmă referitor la o creștere a sensibilității la uleiuri, indicând că este bine să le folosim cu multă grijă și cât mai sporadic.
8. TESTUL HÂRTIEI ALBE
Anumite persoane pretind că poți testa puritatea uleiurilor esențiale acasă, punând o picătură de ulei pe o bucată simplă de hârtie albă și lăsând uleiul esențial să stea câteva ore. Povestea este că dacă pata uleioasă dispare și nu rămâne nici o urmă, atunci uleiul este probabil pur. Fals.
În primul rând, unele uleiuri sunt mai grele și automat vor lăsa reziduuri pe hârtie. Mai mult, falsificarea nu se mai face ca de obicei, prin adăugarea uleiurilor purtătoare în compoziție, ci prin adăugarea anumitor substanțe sintetice care nu pot fi detectate printr-un test atât de simplu.
În concluzie, există multe informații despre uleiuri esențiale care nu sunt adevărate, propagandă și povești ce nu au nici o urmă de cercetare documentată. Sper ca aceste informații să te ajute să îți cunoști uleiurile și să te folosești de ele cu încredere.
Te poți consulta întotdeauna cu un aromaterapeut certificat pentru mai multe informații! Nu înceta să pui întrebări și ai grijă cum îți alegi informațiile!