Uleiurile esențiale au redevenit un subiect controversat in zilele noastre, din ce în ce mai multă lume trecând pe partea holistică și devenind interesată de puterea lor naturală de vindecare. Întrebarea fiecărui începător în lumea vastă a uleiurilor este cum anume să le folosească și să le integreze în rutina zilnică, iar pentru a putea răspunde la această întrebare trebuie mai întâi să vorbim despre Aromaterapie, ramura din care aceste uleiuri esențiale fac parte cu mândrie.
CE ESTE AROMATERAPIA?
Aromaterapia există din antichitate, fiind folosită de către civilizațiile antice în scop terapeutic, cosmetic și spiritual. Aceasta este o terapie holistică alternativă care se ocupă cu folosirea extractelor din plante, rășini sau lemn pentru promovarea unei stări de bine și ameliorarea sănătății. Aromaterapia este compusă din studierea și folosirea anumitor esențe asupra simțului olfactiv, pentru a aduce schimbări și transformări pozitive în noi. Mirosul este canalul de bază prin care aromaterapia poate avea o influență asupra oamenilor deoarece acesta este în strânsă legătură cu sistemul limbic, ce primește instant stimuli și semnale. Sistemul limbic este responsabil pentru echilibru hormonal, emoțional și pentru memorie, iar aromaterapia declanșează răspunsuri și informații pe care creierul nostru le procesează. Se mai numește și terapia prin uleiuri, deoarece uleiurile esențiale ocupă o parte importantă a aromaterapiei.
Așadar, cum utilizăm și integrăm uleiurile esențiale în viața de zi cu zi? Mai jos ai câteva metode eficiente pentru a începe să folosești uleiurile aromate și vei fi plăcut surprinsă/ surprins de ușurința cu care vei putea să le integrezi în rutina ta de zi cu zi.
1. INHALARE UȘOARĂ
Te poți bucura de uleiul tău preferat mirosindu-l pur și simplu din sticluța fumurie, în orice moment al zilei. Încearcă să te relaxezi în momentul inhalării, respirând adânc și conștient de mai multe ori, primind cu bucurie aroma aleasă. Astfel, corpul tău va trimite semnale creierului, iar acesta se va liniști, urmând ca întreg corpul să intre într-o relaxare minunată.
Aplică 1-2 picături de ulei esențial pe un șervețel, plasează-l la câțiva centimetri distanță de nasul tău și inhalează (nu se recomandă ca uleiul esențial să intre în contact direct cu pielea, ochii, nasul sau buzele). Atunci când încerci un ulei esențial pentru prima dată, folosește doar o singură picătură, pentru a te asigura că nu ai o reacție alergică sau senzitivitate la acel ulei.
INHALARE CU ABURI
Inhalarea cu aburi este minunată atunci când ai nevoie de puțină relaxare sau energizare, sau când ai probleme respiratorii. În caz că nu știați, aceasta este foarte benefică și pentru ten. Este o terapie folositoare și puternică pentru sănătate, de fapt este una din cele mai eficiente și sigure soluții naturale în cazul gripei sau răcelii, pentru curățarea sinusurilor.
Fierbe puțină apă, circa 2 -3 căni, apoi toarnă apa într-un bol și adaugă 2-5 picături de ulei esențial în apă. Folosește mai puține picături în cazul în care folosești un ulei ce provoacă iritații asupra mucoasei (cum e scorțișoara, eucaliptul, rozmarinul, pinul, cimbrul etc.). Plasează nasul la o distanță de aproximativ 12 cm de bolul fierbinte și inhalează aburii aromați. Nu este recomandat să inhalezi constant, ci cu oarecare pauze, iar dacă simți disconfort, oprește-te imediat! Inhalarea cu aburi este benefică în timpul răcelilor și gripelor, pentru desfundarea sinusurilor și o mai bună respirație. Poți folosi atât uleiuri energizante în timpul zilei, pentru un strop de energie sau uleiuri relaxante și liniștitoare, pentru un somn odihnitor.
UTILIZAREA DIFUZORULUI DE AROME
Folosește un difuzor de arome cu grijă și atenție. S-a constatat că organismul nostru poate procesa proprietățile uleiurilor esențiale circa 20 de minute încontinuu. Apoi este nevoie de o pauză. Alege câteva uleiuri esențiale preferate și creează un blend propriu, pe care să îl simți cu toată ființa, în difuzor. Această terapie ajută în timpul meditației, a practicilor yoga, în momente de concentrare sau neliniște.
PENTRU ÎMPROSPĂTAREA CASEI
Adaugă câteva picături de ulei esențial (Pin, Grapefruit, Portocală, Peppermint, etc.) în coșul de gunoi, mașina de spălat, detergentul de spălat pe jos, în filtrul aspiratorului sau în sertare și dulăpioare. Nu lăsa uleiul esențial să intre în legătură directă cu mobila sau parchetul, deoarece datorită concentrației ridicate de compuși chimici naturali, ar putea să o strice.
REPELENT DE INSECTE
Multe uleiuri esențiale cum sunt Citronella, Lemongrass, Lavanda, Peppermint etc., îndepărtează în mod natural insectele. Poți pune șervețele sau bile de vată pe care ai aplicat ulei esențial lângă uși, ferestre și colțuri întunecate din camere, pentru a ține la distanță micii invadatori. Ai grijă să citești instrucțiunile de utilizare a uleiurilor, deoarece unele nu sunt potrivite pentru animalele de companie.
MASAJ sau aplicare pe piele
Adaugă aproximativ 12 picături de ulei esențial potrivit pentru piele, cum e cel de Lavandă, Iasomie, Harshiangar, Tea tree, alături de 15 ml de ulei purtător, cum e cel de migdale, jojoba sau avocado. Cu acest blend te poți masa pe față și pe corp, să îți faci un masaj ție, prietenilor sau partenerului. Ține uleiurile departe de ochi și organele genitale și nu aplica pe piele decât dacă le-ai diluat corect în uleiul purtător. Întotdeauna ai grijă și documentează-te referitor la beneficiile și efectele secundare pe care uleiurile esențiale le pot avea asupra organismului.
BAIE FIERBINTE AROMATICĂ
Să adaugi uleiurile tale preferate în baia fierbinte este o modalitate minunată de relaxare și reîncărcare atunci când ai o zi haotică, plină de peripeții. Știm că nu este recomandat să adaugi uleiurile esențiale direct în apă, datorită concentrației ridicate și pentru că acestea nu se dizolvă în apă, așa că ai nevoie de o cutie minunată de sare Epsom, de Himalaya sau de mare, cu care vei amesteca uleiurile înainte de a le adăuga în apă.
ALTE MODURI DE FOLOSIRE A ULEIURILOR ESENȚIALE
Uleiurile esențiale mai pot fi folosite în produse cosmetice artizanale, făcute de tine în casă, cum ar fi săpunuri, creme, parfumuri, geluri de duș, șampon, lumânări sau alte produse naturale. În întreg internetul există nenumărate rețete de folosire terapeutică și spirituală a uleiurilor esențiale pentru o vindecare “minte, trup și suflet”. Iar noi avem o grămadă de idei minunate de împărțit cu tine!
Va urma...